Jack-Russell-Terrier-sitter

Jack Russel Terrier – Information och fakta

Jack Russell Terrier är ursprungligen en brittisk jakthund, men är numera minst lika populär som sällskapshund. Här är allt du behöver veta om Jack Russel terriers.

Få hundraser har en så färgrik personlighet och hängivenhet som Jack Russell terriers.

De är kända för sin positivitet, lekfullhet och kärleksfullhet – vilket har gjort dem till populära familjehundar.

Jack Russell Terrier


Ursprungsland: England

Kategori: Terrier

Rasgrupp: Grupp 3

Karaktärsdrag: Aktiv, intelligent och lojal

Storlek: 25-30 cm

Vikt: 5-7 kg

Livslängd: Genomsnitt 13-16 år

Päls: Kort, tät och grov

Skötsel: Regelbunden borstning

Dregling: Lite

Ljudnivå: Måttlig

Träning: Minst 90 minuter per dag


Personlighet

Springande-Jack-Russell-Terrier

Jack Russell Terriern är en mycket intelligent hundras. Deras skarpsinne gör dem lämpliga för en mängd olika uppgifter och aktiviteter, från jakt och viltvård till agility och lydnad.

Rasen har en naturlig nyfikenhet och är mycket observant, vilket gör dem snabba på att lära sig och anpassa sig till nya situationer och utmaningar.

Deras energi är en annan framträdande egenskap.

Jack Russell Terriern är mycket aktiv och kräver regelbunden motion och mental stimulans för att förhindra problematiska beteenden som kan uppstå på grund av tristess eller frustration.

Träning och samarbete

Jack Russell Terriern är ivrig att lära och samarbeta, vilket gör dem till en utmärkt ras för träning inom en mängd olika discipliner.

Det är dock viktigt att notera att rasen kan vara envis och självständig, vilket innebär att en konsekvent och positiv träningsmetod är viktig för att upprätthålla motivation och engagemang.

Det är rekommenderat att påbörja träning och socialisering så tidigt som möjligt för att skapa en stark grund för goda beteenden och en sund relation mellan hund och ägare.

Jack Russell Terriern svarar bäst på belöningsbaserade träningsmetoder och tydlig, konsekvent kommunikation.

Samspel med människor och barn

Jack Russell Terriern är, generellt sett, en vänlig och lojal hund som knyter an starkt till sin familj. De kan dock vara reserverade gentemot främlingar och kräver tid och tålamod för att vänja sig vid nya människor.

Rasen är känd för att vara skyddande över sin familj och sitt revir, vilket innebär att det är viktigt att socialisera dem ordentligt för att minimera överdrivet skyddande beteenden.

När det gäller barn är Jack Russell Terriern oftast en god kamrat, särskilt om de är uppväxta tillsammans.

Det är däremot viktigt att lära barn att interagera respektfullt med hunden och övervaka deras interaktioner, eftersom rasens intensiva energi och lekfullhet kan vara överväldigande för små barn.

Samspel med andra djur

Jack Russell Terriern har en stark jaktinstinkt och kan vara intensiv när det gäller att interagera med andra djur, särskilt småvilt och katter.

Det är därför viktigt att socialisera dem tidigt och noggrant med andra djur. När de är väl socialiserade kan Jack Russell Terriern komma överens med andra hundar och kan även bilda starka band med dem.

Det är rekommenderat att övervaka deras interaktioner med mindre djur, eftersom deras jaktinstinkt kan vara svår att helt undertrycka.

Leva med en Jack Russell Terrier

Att leva med en Jack Russell Terrier innebär att man måste vara förberedd på en hög energinivå och en ständig vilja att utforska och leka.

Rasen kräver en betydande mängd motion och mental stimulans för att hålla sig lycklig och välmående.

En trädgård med ett säkert stängsel är mycket fördelaktigt för att ge hunden möjlighet att springa av sig och utforska.

Det är också viktigt att tillhandahålla regelbundna aktiviteter och uppgifter som utmanar Jack Russell Terrierns intellekt och fysiska förmågor, såsom agility, spårning eller problemlösningsspel.

Rasen är känd för att vara en utmärkt råttfångare och kan vara mycket hjälpsam i lantliga miljöer för att hålla skadedjur i schack.

Även om Jack Russell Terriern är en liten hundras är det viktigt att inte underskatta deras behov av struktur, konsekvent träning och socialisering.

Med rätt vägledning och engagemang från deras ägare kommer Jack Russell Terriern att blomstra och bli en lojal, intelligent och energisk familjemedlem.

Mat och näring

Jack-Russell-Terrier-och-mat

Jack Russell Terriern är en aktiv och energisk hundras, vilket innebär att deras näringsbehov skiljer sig något från mer stillasittande raser.

En balanserad kost för en Jack Russell Terrier bör innehålla följande näringsämnen:

 • Protein: Högkvalitativt animaliskt protein, som exempelvis kyckling, kalkon, nötkött eller fisk, är avgörande för att bygga och reparera muskler och vävnader.
 • Fett: Hälsosamma fetter, såsom omega-3 och omega-6 fettsyror, bidrar till en frisk hud och päls, samt stöder kognitiv funktion och hjärt-kärlhälsa.
 • Kolhydrater: Komplexa kolhydrater från grönsaker, fullkorn och potatis ger energi och fiber, vilket är viktigt för en sund matsmältning.
 • Vitaminer och mineraler: En balanserad kost bör innehålla tillräckliga mängder vitaminer och mineraler för att stödja immunsystemet, benhälsa och metabola funktioner.

Mängd och frekvens

Mängden mat en Jack Russell Terrier kräver varierar beroende på faktorer som ålder, vikt, aktivitetsnivå och individuella hälsotillstånd.

Generellt sett, bör en Jack russell terrier äta två dagar om dagen. En gång på morgonen och en gång på kvällen.

Det är viktigt att övervaka hundens vikt och anpassa matmängden efter behov för att förhindra övervikt eller undervikt.

Valpar, dräktiga och digivande tikar samt mycket aktiva hundar kan kräva mer mat och/eller fler måltider per dag.

Konsultera alltid din veterinär för att få råd om den optimala mängden mat för din individuella hund.

Foder och kost

Det finns flera typer av foder som kan passa en Jack Russell Terrier, såsom torrfoder, våtfoder och råfoder.

När du väljer foder är det viktigt att leta efter högkvalitativa ingredienser och undvika onödiga fyllnadsmedel och konstgjorda tillsatser.

Kontrollera fodrets näringsinnehåll och se till att det uppfyller de rekommenderade näringsriktlinjerna för hundar.

Särskilda kostbehov

Vissa Jack Russell Terriers kan ha särskilda kostbehov på grund av allergier, känslig mage eller kroniska hälsotillstånd.

Om din hund visar tecken på matsmältningsbesvär, hudproblem eller andra allergirelaterade symtom, konsultera din veterinär för att diskutera en eventuell dietförändring eller specialfoder.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar i din hunds aptit, vikt eller allmänna hälsa, eftersom dessa kan vara tecken på underliggande problem som kräver veterinärmedicinsk uppmärksamhet.

Träning och aktivitet

Jack-Russell-Terrier-springer-fram

Jack Russell Terriers är en energisk och aktiv hundras som kräver regelbunden motion och mental stimulans för att må bra och förbli friska.

Dessa små men atletiska hundar har en stark jaktinstinkt och är mycket intelligenta, vilket gör att de trivs i aktiva miljöer där de kan använda sina naturliga talanger.

Motion och energinivå

Som en högenergihundras bör en Jack Russell Terrier få minst 90 minuters aktiv motion per dag, men de kan ofta hantera och njuta av mycket mer än så.

Det är viktigt att variera aktiviteterna för att hålla hunden engagerad och intresserad. Exempel på motion och aktiviteter som passar Jack Russell Terriers inkluderar:

Promenader: Ta med din Jack Russell på dagliga promenader, gärna i varierande miljöer och terränger. Detta ger dem möjlighet att utforska och använda sina naturliga doft- och spårningssinnen.

Lek: Jack Russells älskar att leka och deras smidighet och snabbhet gör att de är utmärkta på att hämta bollar, leka med frisbees eller utföra andra snabba och atletiska aktiviteter.

Agility och lydnadsträning: Dessa hundar är intelligenta och snabba elever, vilket gör att de kan utmärka sig inom agility, lydnad och andra hundsporter. Sådan träning kan också hjälpa till att stärka bandet mellan hund och ägare samt förbättra hundens lyhördhet och självkontroll.

Mentala utmaningar: Jack Russells behöver inte bara fysisk motion utan även mental stimulans för att hålla dem nöjda. Använd pussel, interaktiva leksaker eller göm-lek för att utmana deras intellekt och hålla dem engagerade.

Träningsfrekvens och intensitet

En Jack Russell Terrier bör motioneras dagligen, men det är också viktigt att anpassa träningsrutinerna efter hundens individuella behov, ålder och kondition.

Valpar och äldre hundar har vanligtvis inte samma energi och uthållighet som vuxna hundar, så det är viktigt att anpassa träningsnivån efter ålder och hälsa.
Vidare bör du också observera din hunds kroppsspråk och beteende under träning och aktivitet.

Om din Jack Russell visar tecken på trötthet, överhettning eller utmattning, bör du ge hunden en paus och se till att den får tillräckligt med vatten och vila.

Pälsvård

Jack Russell Terriers har två huvudsakliga pälsvarianter: släthårig och strävhårig.

Släthåriga Jack Russells har en tät, kort och glänsande päls, medan strävhåriga individer har en längre, styvare och mer vädertålig päls.

Båda varianterna fäller hår, men fällningen är generellt sett måttlig jämfört med vissa andra hundraser.

Pälsvård och underhåll

För att underhålla en Jack Russell Terriers päls rekommenderas följande rutiner:

 • Borsta eller kamma pälsen minst en gång i veckan för att ta bort lösa hår och förebygga tovor. Använd en borste eller kam som är anpassad för hundens pälsvariant (släthårig eller strävhårig).
 • För strävhåriga Jack Russells kan det vara nödvändigt att handstrippa pälsen cirka två gånger per år. Detta innebär att man försiktigt drar bort döda hår för att göra plats för ny päls och bibehålla pälsens sträva kvalitet. Konsultera en professionell hundfrisör eller lära dig tekniken själv innan du försöker handstrippa din hund.
 • Bada din Jack Russell Terrier vid behov, men inte för ofta, eftersom överdrivet badande kan torka ut huden och pälsen. Använd ett hundschampo som är skonsamt för huden och pälsen och se till att skölja noggrant för att undvika irritation.
 • Kontrollera hundens öron, ögon och klor regelbundet för tecken på smuts, irritation eller infektion och rengör eller klipp dem vid behov.

Pälsvård vid olika årstider

Jack Russell Terriers päls fungerar som ett isolerande lager som skyddar dem från både kyla och värme. Under höst och vår kan dessa hundar fälla mer hår än vanligt när de byter från sommar- till vinterpäls och vice versa.

Under dessa perioder kan det vara nödvändigt att borsta eller kamma pälsen oftare för att hjälpa till med fällningen och minska mängden hår som hamnar i hemmet.
Överlag är pälsvården för en Jack Russell Terrier relativt enkel och kräver inte mycket tid eller ansträngning jämfört med vissa andra hundraser.

Genom att följa ovanstående riktlinjer och anpassa rutinerna efter din hunds individuella behov kommer du att bidra till att hålla din Jack Russell Terriers päls frisk, ren och i gott skick.

Historia

Jack-Russell-Terrier-springer-på-äng

Jack Russell Terriern, en livlig och intelligent hundras som älskas av många, har en spännande och färgstark historia.

Vi har utforskat Jack russell terrierns ursprung och historia.

Ursprung och avlasningsmål

Jack Russell Terriern härstammar från England och dess ursprung kan spåras tillbaka till 1800-talet.

Rasen är uppkallad efter sin skapare, prästen John (Jack) Russell (1795-1883), som var en passionerad jägare och hunduppfödare.

Han eftersträvade att skapa en perfekt arbetande terrier som kombinerade snabbhet, uthållighet, mod och skicklighet att jaga rävar och andra småvilt, som exempelvis kaniner och råttor.

Jack Russell Terriern skulle kunna följa rävarna under jakt både ovan och under jord. Därför var det viktigt att rasen hade följande egenskaper:

 • Liten och smidig kropp för att kunna ta sig in i trånga utrymmen
 • Starka ben och välutvecklade muskler för att klara av långa jaktpass
 • Skarpt sinne och snabbhet för att kunna följa med i jakten och fatta snabba beslut
 • Mod och beslutsamhet för att stå emot rävar och andra rovdjur

Rasens utveckling

John Russell avlade fram Jack Russell Terriern genom att korsa flera terrier-raser, däribland Black and Tan Terrier och Fox Terrier.

Den första kända Jack Russell Terriern var en tik vid namn ”Trump”, som Russell förvärvade 1819.

Trump anses vara den ursprungliga stamtavlan för Jack Russell Terriern och beskrevs som vit med mörka fläckar och en kropp som var idealisk för rävjakt.

Under 1800-talet och början av 1900-talet fortsatte Jack Russell Terriern att avlas som en arbetande terrier och var mycket populär i Storbritannien.

Eftersom dess popularitet ökade, började rasen att delas upp i olika typer, såsom Parson Russell Terrier och Russell Terrier.

Dessa varianter skiljer sig något i storlek, proportioner och benstruktur, men delar fortfarande samma intelligens och energi som Jack Russell Terriern.

Internationell erkännande och popularitet

Jack Russell Terrierns popularitet spred sig utanför Storbritannien och rasen blev alltmer känd internationellt.

1976 grundades Jack Russell Terrier Club of America (JRTCA) för att bevara och skydda rasens arbetande egenskaper och standard.

Rasen erkändes officiellt av The Kennel Club i Storbritannien 1990, och av American Kennel Club (AKC) 2000.

Idag är Jack Russell Terriern en av de mest populära terrierraserna i världen och älskas av många för sin intelligens, livlighet och charm.

Rasen används fortfarande som en arbetande terrier inom jakt och viltvård, men har även blivit en populär familjehund och tävlingshund i olika hundsporter såsom agility, lydnad och rallylydnad.

Jack Russell Terriern i populärkultur

Rasens popularitet har även nått filmduken och TV-skärmen. Ett av de mest kända exemplen är hunden ”Milo” i filmen ”Masken” från 1994, där Jim Carrey spelar huvudrollen.

En annan välkänd Jack Russell Terrier är ”Eddie” från TV-serien ”Frasier” som sändes mellan 1993 och 2004. Dessa och andra framträdanden i populärkultur har bidragit till rasens ökade popularitet och älskvärda rykte.

Similar Posts